Mulesoft Interview Questions

 1. What Is Mule?

Answer: Mule is a lightweight event-driven enterprise service bus (ESB) and an integration platform. It is a lightweight and modular solution that could scale from an application-level messaging framework to an enterprise-wide highly (Mulesoft Training )distributable object broker.

2. What is Shared Context?
Answer:
Shared Context: Context is a temporary area which is created along with Service Message Object (SMO) in the Mediation Flows. Shared Context is a type of context which is present in the SMO. Shared Context is mainly used when we are using Aggregation process where we need to Iterate the BO for Certain times. Shared Context maintains Aggregation data between Aggregation (FanOut and FanIn) primitives. The Content (data) which is present in the shared context BO does not persist across Request and Response flows i.e The Data in the Shared Context which is used in Request flow can not be used again in Response flow.(Selenium Training ) know more at Mulesoft online training

3. What is the functionality of Fan-in and Fan-out?
Answer: Fan-out: We can use the Fan Out primitive to fire the output terminal once (with the input message) or fire the output terminal multiple times. You can use Fan Out in isolation or as part of a Fan-Out and Fan In combination.(Sap Fico Online Training )

Fan-In: Fan In is always partnered with a Fan-Out in the same flow and acts as a decision point for when to continue flow execution. It receives a number of messages until a decision point is reached, at which point the last message to be received is propagated to the output terminal. The Fan In primitive may only be used in combination with Fan-Out.(Azure Training )

4. What is the Difference between SDO and SMO?
Answer: SDO: Service Data Object is the representation of the variable or Object.
SMO: The SMO model is a pattern for using SDO Data Objects to represent messages

5. Why The Name Mule?
Answer: There is a lot of infrastructure work to be done before we can really start thinking about implementing any logic. So this infrastructure work is regarded as “donkey work” as it needs doing for every project. A Mule is also commonly referred to as a carrier of load, moving it from one place to another. The load specializes in moving is our enterprise information.

6. What are Batch Jobs in Mule ESB?
Answer: A batch job is a top-level element in Mule which exists outside all Mule flows. Batch jobs split large messages into records which Mule processes asynchronously in a batch job; just as flows process messages, batch jobs process records.(Mulesoft Training )

A batch job contains one or more batch steps which, in turn, contain any number of message processors that act upon records as they move through the batch job. During batch processing, you can use record-level variables (recorders) and MEL expressions to enrich, route or otherwise act upon records.

7. What are the different types of Flow Processing Strategies?
Answer: There are six different types of Flow Processing Strategies. They are

  1. Asynchronous Flow Processing Strategy.
  2. Custom Processing Strategy.
  3. Thread Per Processing Strategy.
  4. Queued Asynchronous Flow Processing Strategy.
  5. Synchronous Flow Processing Strategy.
  6. Non-blocking Flow Processing Strategy.
  7. Queued Flow Processing Strategy.

8. What Are Available Esbs Apart From Mule?
Answer: All major JEE vendors (BEA, IBM, Oracle, Sun) have an ESB in their catalog. It is unremarkably based on their middleware technologies and is usually at the core of a much broader SOA product suite. There are also some commercial ESBs that have been built by vendors not in the field of JEE application servers, like the ones from Progress Software, IONA Technologies, and Software AG. know more at Mulesoft training

9. Why the Mulesoft is preferred than other ESB implementations?
Answer: Mule is lightweight but highly scalable, allowing you to start small and connect more applications over time. The ESB manages all the interactions between applications and components transparently, regardless of whether they exist in the same virtual machine or over the Internet, and regardless of the underlying transport protocol used.

Several commercial ESB implementation provides limited functionality or built on top of an existing application server or messaging server, locking you into that specific vendor. Mule is vendor-neutral, so different vendor implementations can plug into it. You are never locked into a specific vendor when you use Mule.(Sql Server Training )

10. What Is Filter In Mule?
Answer: Filters are a powerful complement to the routers. Filters provide the brains routers need to make smart decisions about what to do with messages in transit. Some filters go as far as deeply analyzing the content of a message for a particular value on which their outcome will be based.

11. What are the different types of Web services?
Answer: There are mainly two types of web services.

  • SOAP web services.
  • RESTful web services.

12. What is the difference between Stop and fail?
Answer: Stop: Stops a particular path in the flow, without generating an exception.
Fail: Generates a failure in the flow.

13. How to add classes/jars to the Mule classpath?
Answer: Use the MULE_LIB variable (generally set in the run script)
To include JAR file(s) in a mule classpath, declare each dependent jar file in the MULE_LIB entry.
For spring resource, if the XML bean declaration is placed within a project, including the project JAR file in the classpath too (i.e., if not included, Mule will throw a **.xml not found on the classpath)

14. What is Mule Data Integrator?
Answer: Mule has released a data integrator tool, it is a visual mapping tool which supports flat-file, java object, XML mappings, etc. Coding complex mappings can be very tedious and additionally difficult tomaintain, the mule data integrator with drag and drop facilities makes building and maintaining mappings very simple.
The mapping is done in eclipse (plugins required) and executed on a data integrator runtime which sits on top of Mule ESB – this requires a license.

15. Where to find the class Abstract Mule TestCase?
Answer: This is in 1.4/1.4.1 distributions but was missing from the 1.3.3 distribution – the class is defined in /lib/mule/mule-core-.jar.
Our design of course tutorials and interview questions is practical and informative. At TekSlate, we offer resources to help you learn various IT courses. We avail both written material and demo video tutorials. For in-depth knowledge and practical experience explore.

16. What is Flow Processing Strategies?
Answer: Flow processing strategies in Mulesoft are:

  • Synchronous Flow Processing Strategy
  • Queued Flow Processing Strategy
  • Asynchronous Flow Processing Strategy
  • Thread Per Processing Strategy
  • Queued Asynchronous Flow Processing Strategy
  • Non-blocking Flow Processing Strategy
  • Custom Processing Strategy.

17. Why am I getting ‘Unable to get resource from repository’ while building the Mule examples?
Answer: If you are getting this error message while building the Mule examples:

18. How to use Mule HQ with Mule?
Answer: Mule Configuration

Add the following code snippet to your Mule configuration:

<agentname=”RMI” className=”org.mule.management.agents.RmiRegistryAgent”/>
<agentname=”JMX” className=”org.mule.management.agents.JmxAgent”>
<propertyname=”connectorServerUrl” value=”service:jmx:rmi:///jndi/rmi://localhost:1099/server”/> <mapname=”connectorServerProperties”> <propertyname=”jmx.remote.jndi.rebind” value=”true”/>

Start your Mule instance.

Ensure the HQ agent is running on the server the Mule instance is configured on and is pointing to the desired HQ server.(Sql Server Training )

Check the Mule HQ server page to see if information about the Mule instance is being received.

19. What is a Mule UMO?
Answer: A Mule UMO is a Universal Message Object

UMO is now a legacy term. What was once referred to as UMO Components are now referred to as Service Components? (What is MuleSoft Used for)

20. A mule won’t start? Check your Environment?
Answer: The java and mule environment variables must be set up correctly for a mule to start. If you are experiencing problems check the following variables:

MULE_HOME – should be the location of the mule install
JAVA_HOME – should be the location of the JDK
PATH – should have both JAVA_HOMEbin and MULE_HOMEbin in the path.
Check all of the above carefully. Some systems with multiple JDK’s installed can end up with incorrect mappings between the PATH and the JAVA_HOME, which will stop mule from loading.

21. Is MuleSoft open source?
Answer: MuleSoft is open source technology and it provides open source SOA middleware and related products.   (  python training online )

22. Why do we need ESB?
Answer: ESB, a middleware technology, is a Bus-like architecture used to integrate heterogeneous systems. In ESB, each application is independent and yet able to communicate with other systems. It, thus, prevents scalability issues and ensures that communication happens only through it.

23. What are Web Services?
Answer: Web service is functionality or a small piece of program in any programming language that can be accessed over HTTP. Message format can be XML or JSON or any other program as long as the other programs can understand and communicate.
A Web service can be of synchronous or asynchronous type. Any web service has a server-client relationship and it can have multiple clients. know more at Mulesoft online training from india

24. How can we create and consume SOAP service in Mule?
Answer: Creating SOAP Service – We can create a SOAP service same as we create Mule Project With RAML, the only change is instead of RAML we need to import Concert WSDL. Consuming SOAP Service – We can use Web Service Consumer or CXF component in our mule flow to access/consume SOAP service. know more at Mulesoft online course

25. What would you consider your technical specialty?
Answer: Professional Answers Preview “Computing and Network Communications has always been a really strong area for me. I have a big interest in how network communication improves our daily lives and our overall business efficiency. I see that you are looking for team members who are experts in network communications which is what really caught my eye when I first saw your job posting.” “I have been focusing my career on becoming a cloud integration specialist although I do have cross-platform app development expertise as well.” (  oracle apex training  )

Comments

Popular posts from this blog

SharePoint Interview Questions

What is Azure?

Selenium Interview Questions